查看: 6325|回復: 65
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] ★未來SD會係點..........? 取消三屬辯論★★★

由漫瞄知道
將來既SD會取消由封測到開服既「三屬」核心定義,慢慢走入GVG模式
究竟,呢樣係好處定係壞處呢.......?

個人較為 [反對]
屬性既原意就係基本分配機體能力,多炮機就包,近攻武器就拳,而剪就係中和戰鬥中過份偏炮既機會,令戰鬥更為公平
如果取消屬性,有D唔清楚機體能力既人就會亂走位,影響團隊運作

另外,包機性上升做成多包多元既情況,大.中場地戰鬥變相包機有利,細場只有拳機有利
取消屬性令拳機實用性大減,剪機亦較多槍化,戰鬥出現唔公平

而且,機體走位唔多唔少都睇屬性,例如包既性能你唔會上前線,拳機唔會龜後,取消屬性令走位混亂,小學雞亂走機會更多

簡單一句:「取消三屬,拳剪沒落」

對於取消三屬,我想從中收集[贊成]意見
另外,[贊成][反對]都需要辯手,歡迎加入一方

表態,辯論開始

結束時間: 4-2-2013 22:18

正方觀點 (72)

應該取消三屬 [贊成]

反方觀點 (40)

不應取消三屬 [反對]

回復

請問
正方是不是贊成取消3屬??
寫得唔清楚
回復

冇所謂
冇屬又話似GVG唔好,有屬又話偽拳偽包咁
回復

請問
正方是不是贊成取消3屬??
寫得唔清楚
lovolovol 發表於 28-1-2013 23:11

已經更改
回復

到時全格機會唔會比剪屈呢...
回復

其實到時gm會重新改變機體武器
我諗到時會平衡得多,同埋佢都有講,會特出各機體既特點
應該唔會太過份既
回復

到時全格機會唔會比剪屈呢...
hkkoko 發表於 28-1-2013 23:19

我唔明你句野.........
剪>全格機 or 全格機>剪
即使係以上兩種情況,取消屬性都會令拳機地位大減
就好似IJ vs 命運
取消屬性令命運性能提高,武裝偏射,對IJ重視格鬥實力既機變得弱勢

唔好話取消屬性喇,新代剪機已經偏拳或偏包,一係兩邊食晒,根本唔係剪機咁濟
回復

我覺得無左屬性,唔代表機體既定位都一定會改變
正如你話,拳機多數係近身武器,難道說取消了屬性,便不會格鬥了?
比方說狙擊機,多數處於中後場,難道沒有了屬性,便會沖上前了?
一台機體的定位我認為主要是依它的武器決定並不是屬性
比方說V2A/TE 這兩台機體是比較典型的射擊拳
基本上他們的定位會變了中後場射擊支援/火力壓制,反而與原來拳機的近身作戰有差別
再看看布1這比較特別的例子,身為布機卻連一樣射擊武器都沒有

但取消屬性後,推進器如何計算又可以有變
未必再是包機向前扣BOOST快,向上扣得慢
至於武裝系數各樣野有沒有變動亦不一定
再者,我不認為拳剪必定沒落
比方說現在拳打包比較乏力,那麼沒有了屬性的壓制
拳打包會扣更多血,而包打拳會扣少點
你看一看包機武裝,被拳機近身其實亦頗為尷尬
即使現在相克時代
包被拳埋身格爆亦有不少例子

你的簡單一句「取消三屬,拳剪沒落」未免太過武斷
只是單純看到剪打包的傷害降低卻未看到拳打包的傷害提高
再者走位的學問很大,很多時候不單單看屬性決定走位
機體的技能,武裝等很多方面
甚至隊友使用甚麼機體各種配合
不單單是屬性決定一切
我覺得"屬性"不是主宰所有
很多時候,是看臨場的,三屬沒有了,不一定是壞的
當然現階段沒有結論,但我還是認為韓服肯定經過考慮才作出決定
並且我亦認為有一定可行性以及利大於幣,所以我是支持的
回復

早就應該喇
克屬打就痛D,好無引囉
有屬,無屬都係一樣甘玩,圍嘔如果場場比人克屬,真係想爆粗
回復

我唔明你句野.........
剪>全格機 or 全格機>剪
即使係以上兩種情況,取消屬性都會令拳機地位大減
就好似I ...
EC膠 發表於 28-1-2013 23:30

剪>全格機

就好似你講咁,拳機地位大減

BTW GVG我都鐘意用艾比安打BOSS大機...
回復