打印 上一主題 下一主題
收起左側

【香港 merchy clan】Grand Exchang價格買賣商討及提議區

hk merchanting clan當然好la
不過就有個問題
我地人唔多 , 因為ge有 buying limit
加上$亦都唔多
好難merchant到
仲有 g shield 要 3xk -> 70k , 成功率接近0 -.-
回復 支持 反對

7# kit034   Haha, look at rune axe, it went from 7kalch price) to 16k, can't raise?
回復 支持 反對

I want join lol.... =o
回復 支持 反對

Kit,You know what,what he is doing is PRO,
Think of it,just think deeper,and you will get what i mean,but dont tell any of them here..
If you really wanna know what i mean,pm me at msn.
Lazy基" 發表於 13-4-2009 20:28

+1...
well...
really "HONGKONG" merchant clan?
回復 支持 反對

我覺得要令一樣野升1倍既時間好長久-,-
您買左幾多個都好 要您幾年時間黎升值您倒不如慢慢賺細錢..
而且呢D ITEMS真係要升既都一定唔會多啦又唔係LIMITED.

我同意之前有人講話MERCHANT FTP ITEMS.
點解?
用ECON角度解釋下-_-
FTP係每一個人都要經歷既階段, 所以個DEMAND係INELASTIC, 對所有FTP ITEMS而言.
而對RUNE SCIMMY既需求 更加係PERFECTLY INELASTIC, 因為係升STR既必需品.
所以RUNE SCIMMY賺既錢會係最大, 但係我地依家先MERCHANT已經太遲啦.
之前個次由23,4K升到30K左右果一段我都賺左差唔多1M..
所以依家RUNE SCIMMY已經OUT OF CHOICE了.
加上依家NON MEMBER可以自己打CROCKROACH SOLIDER拎RUNE SCIMMY..
SUPPLY變左ELASTIC 就算再有得賺都唔會多得去邊了。

其他RUNE既ITEMS之中 我覺得以RUNE FULL HELM升值最有潛力..
同樣RUNE FULL HELM對TANKER同埋NORMAL PLAYER都重要, DEMAND會較其他RUNE ITEMS INELASTIC.
而且暫時NON MEMBER除左買或者升到去90幾SMITHING自己SMITH之外都無辦法整出黎..
所以升值潛力都仲係有, 不過都仲係少 最多都係4,5K。

老實講FTP D野平, 而且FTP D人較窮.. 可以賺既絕對唔多..
以FTP做TARGET既只可以薄利多銷..
所以一定要有番咁上下財力先可以玩得起。
而PTP呢.. 的確賺得快 但一定要好準確搵岩ITEM,
CHOICE太多了..  如果唔係 揀錯左喊都無謂..
不過入得MERHCANT CLAN 等於 入左股市.
投資會有風險..

同意HK MERCHANT CLAN
回復 支持 反對

唔用econ角度都解釋到啦- -
btw,最好諗下咩player會好d啦..hk咁多ftp/p2p..要將佢地集中埋嘛~
回復 支持 反對

我覺得要令一樣野升1倍既時間好長久-,-
用ECON角度解釋下-_-
FTP係每一個人都要經歷既階段, 所以個DEMAND係INELASTIC, 對所有FTP ITEMS而言........
.........
其他RUNE既ITEMS之中 我覺得以RUNE FULL HELM升值最有潛力..
同樣RUNE FULL HELM對TANKER同埋NORMAL PLAYER都重要, DEMAND會較其他RUNE ITEMS INELASTIC.
而且暫時NON MEMBER除左買或者升到去90幾SMITHING自己SMITH之外都無辦法整出黎..
所以升值潛力都仲係有, 不過都仲係少 最多都係4,5K
Prince` 發表於 6-5-2009 01:50

的確我認同F2p item 是inelastic, 因為f2p 要make or loot 一個rune item 是比較難

但我對閣下對rune full helm 的意見有所保留. 首先我認為rune full helm 的demand是否會較其他rune items inelastic 是無從稽考
一個擁有def 40+ 的人都會用rune set 並非只有rune full helm
說到loot rate 方面, 我反而覺得rune plateleg 會比rune full helm rarer

至於rune full helm 是否最有升值的潛力, rune set 應該會比rune full helm 更有升值的潛力. 無可否認的是rune full helm 的demand 比其他rune item 的demand 不俗, 但只看demand 未免是以偏概全, 觀察demand 同時亦觀察supply 是非常重要的
有1 點需要知的是p2p 的ge 是同f2p 的ge 打通的, 即是ppl 可以在f2p purchase由p2p sell 出來的non-member object
以我所知由於許多slayer 怪都跌full helm, 所以在p2p 打怪得到rune full helm 是非常容易, 由此可見rune full helm 的supply 也不少
當size of supply 約等於size of demand 時, price 只會保持一個少少的range 上上下下, 雖然我不知道rune full helm 的total supply 和total demand, 但在ge history 看出rune full helm 的每日平均價與20天平均線很貼, 加上每日平均價的波幅少, 即代表rune full helm 的supply 和demand 是相似, 也即是rune full helm 的升值潛力是比一些rune item 較低
我想許多merchant clan 都知道, 一個supply size 大的item 是難控制個price, 即使控制到個price, 付出的代價和風險是非常高, 回報亦不理想, 所以rune full helm 並不是一個好的merchandise 對象

另外, rune full helm 的價格變動或多或少跟rune set 有關, 如果rune set 價格上升, rune set 的item 如rune pl8, rune kite, rune leg/rune skirt, rune full helm 都會被扯高

說了那麼多... 只是個人意見, 雖然這是common sense, 但希望本人的小小分析能幫助各位, 如有錯處請指正
至於merchant rune item 方面, rune scimmy 是不錯的選擇
現在我看中了rune set, 它的price 看來像被merchant clan 炒作, 如果在這時入貨, 或許可以賺到少少毛利
回復 支持 反對

一個擁有def 40+ 的人都會用rune set 並非只有rune full helm

usually, players will buy rune full helm rather than rune med helm,
for those who havent done the dragon slayer quest, or who can hardly afford to buy a rune platebody,
they may use only rune chainbody, people may buy rune plateskirt as well.
but the point is rune full helm is cheaper than rune plateleg,
so inveitably, player will buy rune full helm first than rune plateleg.
我想許多merchant clan 都知道, 一個supply size 大的item 是難控制個price, 即使控制到個price, 付出的代價和風險是非常高, 回報亦不理想, 所以rune full helm 並不是一個好的merchandise 對象

same as what prince said on
F2p item 是inelastic

moreover, most f2p items can be EASILY get in p2p, thats why the supply of ALMOST ALL f2p items are high.
回復 支持 反對

一齊搞起佢  我覺得唔係咩難事....
只要有人支持...真係去做依件事...唔好怕蝕
有錢齊齊搵...冇左咪再嚟過囉
好似之前咁  我同班鬼仔一齊抄CRUSHED NEST...我地得廿個人都唔夠
果陣個價仲係1.6K左右 俾我地睇中左
真係一齊抄起左佢....一日升200幾...我果陣用左6M落去
頭果個星期賺左兩三M...之後...一跌...手頭上D又賣唔出...GE仲有一兩K CRUSHED NEST
賺左果D都唔夠填我蝕果筆
我絕對支持hk merchant clan....我睇中左ring of life
有冇人會同我一齊試?
我投資2m做白老鼠...
希望由哩一步開始發展

*因為ring of life係唯一一樣喺new bh world teleport既保命item
近8成以上既pker都用佢....(我打10個有8個都因為咁保住條命仔)
f2p既可以抄diamond ring....
http://itemdb-rs.runescape.com/viewitem.ws?obj=2570 <---ring of life
http://itemdb-rs.runescape.com/viewitem.ws?obj=1643 <--- diamond ring
我相信至少升至6k以上
回復 支持 反對

之前起varrock見到有人宣傳呢個clan =v= 原來係你地黎.
其實我唔知join clan有咩用 ... 又chat唔到 ...
我冇玩好耐.好多新野都唔知 =v=
回復 支持 反對