打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港就黎玩完?

原帖由 ┼明月新星↗ 於 2006-11-28 18:40 發表

未來是隨時會改變的  誰也不知道下一秒鍾會發生什麼事
而他現在所作的也只不過是揣測  
而且他所做的揣測也不正確(在我的角度來看)
那我以「一派胡言」來形容有什麼問題?

不知道下一秒鍾會發生什麼事..?揣測?
所以就要分析..諗下我地將會極有可能發生的問題

你覺得不正確..也要俾意見的..咩人都係,難度討論的時候,板主唔駛俾?

所以一派胡言係唔正確...你只可講佢分析得不仔細,同誇張了一點而已

=====================
我今日再入返黎呢個post...再重新睇一次...發覺自己講漏野..所以在此補一補返先...
所以...我首先響到同你講返句對不起...我係覺得你有d係講得岩的...

不過無改的是..我而家都係咁講...香港係有機會「玩完」的..被人遺忘係有可能..
我地而家都係站響邊緣果到...
當然...要改變咁ge情形..我當然認為係得的...
回應返你#10果個post..有一段文字係咁ge...
而且按照樓主的語氣以及形容詞
看來你對中國—亦即是我們的國家有強烈不滿
給你說得好像中國開始漸漸強大並不是一件好事似的
而且還帶有少量"唔抵得"的成份

我好認同你講ge野...
樓主其實唔應該咁講...
其實...中國響背後都唔知撐左我們香港幾多..
如果無佢...97之後香港仍可以好像而家咁屹立不倒嗎?
CEPA係相輔相成的...既利己,亦利人

人民幣升值..根本就係應該要發生的事...
亦都好似唔係好關CEPA事..唔係外界迫使中國咁樣做..
中國也許遲d才會對有關方面作出改革,令人民幣升值..(我呢到有d唔知講得岩唔岩la..事關我無讀econ...我只知早前美國叫中國響果方面要改革)

其實大家都係中國人..應相輔相成..而不是親人當作敵人般看待的...
人家怎會看不到你香港面對什麼問題?人家由頭到尾也沒有把自己人當作敵人
為什麼人家幫你卻不領情?大家都是互補不足,發揮自己最好的一面的...

回復 支持 反對

我寧願出外國 都唔番大陸=/=
回復 支持 反對

講真 ..呢家香港人 既品德都唔係好過大陸人幾多

好似d mk仔 o個d 轉講粗口... 咁等同大陸人o個d
有咩分別?

呢家連小學生都識講粗口
可見呢家d 小朋友既禮貌有幾好
淨係呢d 都可以反影到香港人同大陸人既分別

雖然我唔係話大陸人既品德好好 ,,,
但係明顯体落去 的確係一步步咁差

遲d香港將來既社會係靠呢班淨係識講粗口既小朋友
黎發展...我体都幾.........

唔知有冇離題tim ==  一切只係我自己既感想~~~~
回復 支持 反對

我諗我都要學好d 普通話了~
回復 支持 反對

香港回歸後不代表就會玩完 同樣 英國統治亦不代表好
只是現在中央那邊歪曲了五十年不變這定義
而家中國係發展中國家 自然就要靠香港撐佢
就算上海同香港既經濟狀況拉得越來越近 亦不代表香港會玩完
大家都係屬於中國

其實 香港這地方佔許多優勢 要玩完 唔係咁容易
回復 支持 反對

唔該唔好講所以大陸泥既放晒係天水圍,,!唔好講到天水圍咁恐怖,,咁多大陸仔喇!"''
回復 支持 反對

我地香港部份都係懶而造成的~
回復 支持 反對

我唔係好明..點解 香港要比大陸人來香港~.~
回復 支持 反對

原帖由 權仔 於 2006-12-24 03:03 發表
我唔係好明..點解 香港要比大陸人來香港~.~

@@
這問題很簡單...

香港人和內地人大家是炎黃子孫,本是同根生嘛...
香港人口老化,出生率低,人才愈來愈少,
很多香港人失去了以前那種拼搏,發憤向上的精神,節儉好客,理性進取的處事態度
香港只有很多比正常人更自私的自私,高傲而短視,不思而進取,只求方便快趣,喜歡走後門的「香港人」

相反,大部份大陸人,雖然目不識丁,
但有憤發向上的精神,融合性大,刻苦節儉,會感恩圖報
挨得人罵,不像得「香港人」講幾句就破口大罵

若香港的人口金字塔的底部再俎過濾]穧a小,那麼短窄...但頂部仍然寬長...
睇怕香港真的沒得不長久..就算到我們那一代人管治香港..可以閃閃發亮
再後2代(20年,1代=10年)都只會沈入大海,再過百年,無幾個記得香港這名字...

你要知道...佢地有錢落黎住,
香港人培育佢地..到時佢地都會投身響我地社會工作
為香港出一份力..因為你要記住..呢個中國入面,無人計較你來自邊到..
總之大家都是黃皮膚,黑眼睛的中國人,係大家幫大家就得了

英國那種思想並不是你應有的思想..唔好再帶著十多年前那種想法了...
應改了,香港人
回復 支持 反對

如果心裡面一直諗住香港就黎玩完....咁香港就一定會玩完....

唔好理人地點....最緊要做番好本份....撐住香港!!
回復 支持 反對